Werkwijze

Van jong plantje…

Het groeitraject van een plant start met de aanlevering van jonge planten vanuit diverse toeleveranciers. De planten arriveren in trays van 100 tot 500 planten bij Kwekerij Maasdijk waar ze vervolgens om worden gepot in grotere potten. Dat ompotten gebeurt machinaal middels de ompotmachine of in veel gevallen nog gewoon handmatig. Na het overpotten worden de planten in de kas of op de containervelden geplaatst om daar verder uit te kunnen groeien.

Tijdens het groeitraject vinden er diverse tussentijdse controles plaats op de planten. De plantjes worden daarbij gecontroleerd op ziektes en plagen. Daarbij wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van chemische middelen om ziektes en plagen te bestrijden. Tijdens de controles wordt ook het eventuele aanwezige onkruid handmatig verwijderd en indien nodig worden de planten op een ruimer stuk grond of in een ruimere pot geplaatst. Op die manier ontstaat een mooie volle plant.

jongplantje
werkwijze-2

…tot volwaardige plant!

Wanneer de planten zover zijn uitgegroeid dat ze richting de verkoop kunnen worden ze overgeplaatst naar de zogenaamde verkoopruimtes. Daar worden ze klaargemaakt voor de veiling of verkoop. Dit werkproces herhaalt zich gedurende het jaar meerdere malen; ieder seizoen kent immers weer andere producten. Bovendien worden er bij de Kwekerij niet enkel planten grootgebracht, maar heeft het bedrijf ook bomen, heesters en struiken in de verkoop. Deze worden na binnenkomst bij Kwekerij Maasdijk zorgvuldig omgepot en gereed gemaakt voor de verkoop.

Het stappenplan